Syysretki 7-11.10.2022   

Pyöräily kenkien klossien napsahduksissa on eroja.Jos kotoa lähtee muutamaksi tunniksi ajelemaan niin sitä ei edes huomaa. Mutta jos lähtee reissuun edes muutamaksi päiväksi niin ääni ja sen merkitys muuttuu.Vaikkakin edessä onkin melonta retki niin siinä erottaa selvän sävyn tulevasta.                                  

Tarkoituksena oli tehdä kolmen yön retki saaristomerelle.Matkat mökille,josta reissu alkaa kuljen pyörällä.Mökki on saaressa, joten lopussa pyörä vielä veneeseen ja  hetkeksi aalloille keikkumaan. Tällä kertaa  syksyn kauniit värit kruunautuivat kovalla vasta tuulella.Vajaan sadan kilometrin matkaan kului nyt tunti enemmän kuin normaalisti.

Tarkoituksena oli pakata kajakki jo perjantai iltana,mutta matka kesti niin pitkään että olin perillä vasta ilta hämärällä.Niinpä päätin jättää lastauksen seuraavaan aamuun,vaikkakin täysikuu valaisi rantaa.  Siispä sauna lämpiämään ja kuuntelemaan tuulen kohinaa pimeydessä.       

                                                                                                                                                                                             

Tuulelta suojassa
 

Hiljaista kylätietä


                                                                   Ensimmäinen päivä            


Aamuyöllä heräsin rankkasateeseen ja tuulen kohinaan niin että aloin jo  epäillä koko retken mielekkyyttä.                                                                                                                                                Kokemuksesta kuitenkin tiedän että kun aurinko nousee niin kaikki näyttää valoisammalta,kirjaimellisesti.Niin nytkin.Sade muuttui kuurottaiseksi ja tuulikin hieman laantui.Pakkailin tavaroita hiljakseen, koska tuulen pitäisi edelleen laantua iltapäivän mittaan.

                                                                 Suojaisa lähtöpaikka


Aluksi reitti oli hyvin suojaisaa ja tuntui että on tyyntymässä kokonaan.

                                                            Vettä hiljalleen ripsotteli  


           

                                               Täällä ei olisi tarvinnut yksin telttailla


Muutaman tunnin melonnan jälkeen saavuin hieman suuremman veden äärelle.Ylitettävää olisi muutama kilometri.Tuulta oli runsas 10 m/s ,puuskissa selvästi enemmän.Lounaan suunnassa oli melko avointa elikkä aallokkokin oli päässyt kasvamaan kohtalaiseksi.                                                                       Vastatuulessa sai tehdä aivan tosissaan töitä että liike säilyi.Päätin etsiä aukon jälkeen sopivan leirisaaren vaikkakin olin vasta muutama tunti sitten noussut kajakkiin.Löysinkin hyvän rantautumispaikan ja sopivan suojaisan paikan teltalle.

                                                                                                                             
                                               

                                             Täällä oli suorastaan hiljainen kolo teltalle

Leirin pystytettyäni lähdin kiertelemään tätä melko pientä saarta.                                                   


Saarta kierrellässäni oivalsin että tämähän on SE kadonnut saari.Ehkä noin seitsemän vuotta sitten yövyin jossakin näillä seuduin.Keli oli kehno enkä juuri poistunut teltasta ja aamulla jatkoin matkaa sen kummempaa asiaa miettimättä.Olen monesti etsinyt tuota paikkaa löytämättä sitä.Mutta nyt se viimein löytyi,täysin sattumalta.

Aika riensi nopeasti.Vaikka olinkin laittanut aikaisin leirin pystyyn, en ehtinyt kauaakaan tuijotella merelle kunnes alkoi aurinko painua taivaanrannan taakse.
Auringon laskusta hetki niin alkoikin jo täysikuu nousta.Kun viimein kerkesin täysikuun tuijottamiselta telttaan lukemaan niin uni voitti jo muutaman sivun jälkeen.

                                                       Toinen päivä


Yöllä tuuli oli hieman tyyntynyt mutta viilentynyt.Piti jo kaivaa ylle kevyttä toppatakkia väli kerrokseksi ja pipokin  oli jo tarpeen.                                                                                                            Vuorossa jälleen hitaat,viivyttelevät aamutoimet, hetkessä eläen.                                                                Kun viimein pääsin liikkeelle kohtalaiseen vastatuuleen melomaan niin aloin suunnitella päivän ohjelmaa.Ensin muutama tunti vastatuuleen sitten käännös sivu myötäiseen.Sitten ehkä voisi vähitellen alkaa katsella taukopaikkaa.Rauhassa sai kulkea,vain yksinäinen minkki katseli ohi lipuvaa kajakkia.
Kolmisen tuntia rauhakseen läpsyteltyäni tuli vastaa kysymättä tai pyytämättä pieni hiekkarannan pätkä.Vaikkakin tuuli siihen melko kylmästi puhalteli, niin eihän tuollaista paikkaa voinut ohittaa rantautumatta.                                                                                                                                                

             
                                Kesäiset tunnelmat kunhan oli vaatetta yllä riittämiin.

                                          Säiden pieksemät,näissä on jotain mystistä kauneutta.


Rauhallisen ruokailun ja kahvittelun jälkeen vielä muutamaksi tunniksi kajakkiin.Ennusteen mukaan lounais tuuli alkaisi taas hiljalleen nousta ,niinpä seuraavan leirin pitäisi sijaita jonkin saaren itä reunalla.Ja vielä lisäksi paikan pitäisi olla sellainen että jos keli oikein pahaksi äityisi niin siitä huolimatta pystyisi matkaa jatkamaan.                                                                                                          Hyvä onni leiripaikkojen löytämisessä jatkui.


Kaikki oli kohdallaan.Hyvä rantautua,avokalliota keittiöksi sekä tavaroiden levittelyyn ja vieläpä hyvä telttapaikka aivan vieressä.                                                                                                                            Telttaa pystyttäessäni hylje tarkkaili pitkään puuhasteluani,olinkohan varannut hänen yöpymis paikkansa.
Päivät olivat jo lyhyitä niinpä pimeys laskeutui varhain leiriin.Ilta vierähti jälleen kahvi kuppi kädessä täysikuun tuijotteluun.Telttaan kömpiessäni suunnittelin edellis illan tapaan muutaman tunnin lukemis sessiota,mutta eihän siitä mitään tullut kun uni voitti taas muutaman sivun jälkeen.  

                                                      Kolmas päivä


Illalla kun menee nukkumaan aikaisin niin uni loppuu jo aikaisin.Viideltä aloin jo odottaa että jokohan on aika nousta.Muutaman tunnin vielä makuupussissa horrosteltuani kömmin teltasta aamu hämärään.Puiden latvoissa tuuli kohisi mutta leiripaikan ranta oli tyyni.Kun aurinko alkoi vähitellen valaista pystyin seuraamaan tyynen pinnan alla näennäisen päämäärättömästi hortoilevia kaloja ja meduusoja.
Rauhallisten aamutoimien jälkeen istahdin kajakkiin ja jo muutaman kymmenen mertin päästä täräytin kunnolla matalikkoon.Vaikka vauhti oli ollut hiljainen kajakki oli kiivennut pitkälle hieman pinnan alla olevalle kallio liuskalle.Tuuli painoi ikävästi selän takaa eikä peruuttaminen onnistunut.Suunnittelin jo nousevani pois kajakista mutta liuska oli pieni ja liukkaan näköinen.
Onnistuin kiertämään tuulen avustuksella keulan kohti tuulta ja siinä varovasti heijjaamalla sekä tuulen avustuksella pääsin irti jatkamaan matkaa.


                                                   Huussi näköala paikalla

                                     Välillä reitillä oli hyvinkin suojaisia paikkoja

Näiden suojaisten paikkojen jälkeen reitti alkoi vähitellen kääntyä etelään ja sieltähän tuuli puski vastaan oikein kunnolla.Aloin meloessa vilkuilla karttaa sillä silmällä että josko muutaman tunnin sisällä yöpymispaikan löytäisin.Koska varsinaista päämäärää ei ollut ,kunhan meloskelin,voisin laittaa jo leirin pystyyn johonkin suojaisaan soppeen.
                               
Hyvä paikka löytyikin helposti ja koska oli vasta aikainen iltapäivä niin vatsan täyteen saatuani nukuin nautinnolliset päiväunet.
Herättyäni piti tietenkin käydän koluamassa saarta,ja olihan siellä                                                                      Hattivatteja


                                                                       PuukansaaSeuraavaksi aamuksi sääennuste lupaili taas reippaita tuulia ja nyt vielä uutuutena reipasta sadetta.
Niinpä valmistelin jo illalla kaiken niin että aamulla ei tarvistisi poistua teltasta  kuin vasta mela kädessä ja kuivapuku yllä.
Sitten vain teltta kasaan ja kamat kajakkiin ja menoksi.


                                                            Neljäs päivä


Yöllä heräsin kun voimistunut tuuli ravisutteli telttaa.Puuskissa näytti olevan jo lähes myrsky lukemia.
Pujottauduin syvemmälle makuupussiin ja jatkoin nukkumista.
Aamulla kun heräsin niin pahin tuuli oli jo hieman rauhoittunut, mutta vettä tuli reippaasti.Aamutoimet teltassa,melontavarusteet ylle ja menoksi.


Muutaman tunnin jälkeen mökkisaarikin jo alkoi näkyä.


Taas oli yksi hyvä retki takana saaristomerellä.Tuulet olivat turhan reippaita ja siksi ei voinut kulkea täysin vapaasti.Piti tarkkaan miettiä sopivat reitit ja yöpymispaikat.Mutta tällä kertaa näin,ehkäpä sitten taas ensi kerralla pääsee viimeisille luodoille,sielunmaisemaan.

Mökillä vielä varuste huoltoa ja kamat kuivumaan.Sitten pyörä veneeseen ja kotimatka alkaa.Aurinkokin oli taas alkanut pilkahdella pilvien lomasta.
Ja pitihän sitä pientä rengas jumppaakin vielä tehdä.
                                                     

Kommentit

Suositut tekstit